A korona egy “fog alakú sapka”, amely a szuvas vagy az esztétikailag nem megfelelő fogra kerül. A fogpótlás az előkészített fog megmaradt csonkjára illeszkedik, ezáltal megerősíti azt, és visszaadja a fog eredeti, természetes formáját és színét.

Milyen esetekben javasolt a fogászati korona?

  • Ha a fogtömés már túlságosan nagy és nem maradt elég foganyag a helyreállításhoz
  • Gyökérkezelt fog helyreállításakor
  • Egy letört vagy sérült fog helyreállításakor
  • Védi a gyenge fogat a töréstől
  • Elszíneződött és formátlan fog helyreállításakor
  • Egy híd részeként (tartópillér)

A híd egy, vagy több hiányzó fog pótlására szolgáló rögzített fogpótlás. Általában a foghiányt határoló (szomszédos) fogak – pillérek – lecsiszolása után a lecsiszolt fogcsonkokra kerül rögzítésre, de előfordulhat, hogy különböző statikai, illetve esztétikai okokból kifolyólag több pillér bevonására is szükség van.

Kerámiával leplezett korona és híd

A hagyományos kerámiával borított fém korona készítésekor a lecsiszolt fogra egy fémsapkát – fémvázat – kell önteni, majd ezt a fémet a páciens többi fogának színéhez illő, fogszínű kerámiával leplezni. Ez a kerámia teljesen eltakarja a fémet, ezáltal esztétikus. A biokompatibilitás és az esztétika legmagasabb követelményeit is kielégíti, ha a fémsapka nemesfémből készül. Ezek a koronák stabilak, hosszú élettartamúak, a kerámia leplezés színtartó, magas esztétikai hatást biztosít.

A kerámiával leplezett fém vázú hidak, vagy másnéven fémkerámia hidak esetén egyetlen fogkorona helyett egy összefüggő fémváz készül, melyet ezután szintén fogszínű kerámiával kell leplezni.

Fémmentes cirkónium korona

A cirkónium-oxid optikai és fizikai tulajdonságai megfelelő alapot biztosítanak a fogtechnikus munkájához, így gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni egy cirkón pótlást a valódi fogtól. A cirkónium-oxid megfelel a legszigorúbb implantológiával kapcsolatos követelményeknek is, a lágy rész szövetek reakciója kitűnő, így az íny tökéletesen egészséges a koronák, ill. a hidak körül.

Mi a cirkónium?

A cirkon korona alapanyaga a cirkóniumdioxid, mely napjainkban cirkónium-oxid vagy cirkon elnevezést kapta. A cirkónium-dioxid a cirkóniumnak egy olyan vegyülete, amely teljesen fémmentes, szilárdságát és színét tekintve tökéletes alapanyagul szolgál a fogpótlásra. Így jött létre a cirkon korona.

Előnyei:

A cirkon korona előnyei nem csupán esztétikai szempontból érdekesek, de egészségügyi előnyei is meghatározóak. A cirkon korona révén ma már azok számára is lehetővé vált a fogpótlás, akik fémallergiában szenvednek. Esztétikailag lehetővé vált a cirkon korona által, hogy olyan fogpótlás készülhessen, mely teljes mértékben hasonlít a természetes fogakhoz, megkülönböztethetetlen attól.

Csapos korona

Nagy foganyag hiányoknál, de még egészséges gyökerek esetében a fog gyökérkezelése után, a gyökércsatornát centrálisan kifúrják és egy, a gyökércsatornába helyezett csapos műcsonk segítségével állítják helyre. Ezt a gyökércsapos műcsonkot cementtel rögzítik a gyökércsatornában, majd erre készíthető tetszés szerinti korona.