Fiatalkorban szinte mindenkinek fehérebbek a fogai, azonban az évek múlásával, az elfogyasztott ételek és italok (például vörösbor, kávé, tea, cékla), továbbá a dohányzás hatására a fogak elszíneződhetnek. A fogfehérítés révén megszüntethetőek ezek az elszíneződések, a fog kemény és lágy szöveteinek károsítása nélkül. A fehér fogsor iránti vágy érthető, a mértéktartás azonban, mint az élet minden területén, ezen a téren is fontos. Orvosaink a páciens egyéni adottságainak figyelembevételével javasolják a lehető legvilágosabb színt, azonban tudomásul kell venni, hogy nem vagyunk egyformák, így a genetikai adottságaink, ezen belül a természetes fogszínünk sem azonos, tehát minden embernél más lehet a fogfehérítés végeredménye is.

Fontos megjegyezeni, hogy a nagyon erősen elszíneződött fogak esetében és speciális, szisztémás betegségek, esetleg gyógyszerek okozta elszíneződések fehérítése sokkal nehezebb feladat, mint a felületi elszíneződéseké. Az ilyen elszíneződés nem, illetve alig-alig javul az otthoni és a rendelői fogfehérítők hatására.

Fogászatunkban háromféle fogfehérítést végzünk:

LED lámpás rendelői fogfehérítés

Ezt a fajta kezelést azoknak ajánlunk, akik gyorsan szeretnének látványos eredményt elérni és nem szeretnének szájukban a fogfehérítő sínekkel aludni éjszakánként, illetve el kívánják kerülni az ezzel járó kellemetlenségeket.

A rendelői fogfehérítés menete a következő:

  1. A fogakat először átvizsgáljuk, a fogkövet és egyéb lerakódásokat eltávolítjuk, professzionális szájhigiéniés kezelést végzünk.
  2. Meghatározzuk a fogak pillanatnyi színét a fogszínkulcs segítségével.
  3. Majd az érzékeny ínyt befedjük egy különleges védőanyaggal.
  4. Ezek után fehérítő gélt kenünk a fogakra, amelyet egy speciális LED fogfehérítő lámpával világítunk meg. Ez aktiválja a gél hatóanyagát. A 15 perces hatóidő leteltével a gélt lemossuk, majd a kívánt hatás eléréséig a folyamatot kétszer megismételjük.
  5. A végén újra megnézzük a fogszínt, hogy megállapítsuk, hány árnyalatot fehéredtek a fogak. Általában 8-10 árnyalatot tudunk világosítani a fogszínen. Arra kell a páciensnek figyelnie, hogy színező hatású folyadékot ne igyon/egyen a fogfehérítést követő 3-4 napon keresztül. Megfelelő életvitel, helyes táplálkozás és a rendszeres, alapos és helyes szájhigiénével 1-1,5 évig megőrizhető fogai fehérsége.

Otthoni fogfehérítés

Ez alatt elsősorban az éjszakai, elasztikus fogfehérítő sínekkel végzett eljárást értjük. Az általunk ajánlott OPALESCENCE® fogfehérítő rendszer az Amerikai Fogorvosok Egyesülete által elsőként elfogadott, fecskendős adagolású fogfehérítő rendszer, melynek hatása már néhány napos használat után észrevehető.

Fogorvosunk fogairól lenyomatot készít, ami alapján elkészül az fogakra illeszkedő ún. fogfehérítő sín (a sínek átlátszóak és felhelyezésük semmiféle kellemetlenséget nem okoz). Ezt követően az általunk átadott Opal Esence fogfehérítő anyag segítségével a páciens önállóan, otthon végzi a fogfehérítést. A gél az éjszaka folyamán, 6-8 óra hosszat van a szájban, ez idő alatt fejti ki a fogfehérítő hatást. A gél hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy felbontja az elszíneződést okozó szénmolekulák kötéseit, melyek aztán tulajdonságaik megváltozása miatt színüket vesztik. A fehérítő gél a fogzománccal nem lép reakcióba, annak szerkezetét nem károsítja.

A kezelés hatékony, de hosszabb ideig (5-10 napig) tart.

Otthoni fogfehérítés (gyári sínes)

A fogfehérítési eljárás megegyezik a fent leírtakkal, a különbség annyi, hogy nem készül mintavétel, hanem a fehérítő anyag csomagolása egy előre gyártott sínt is tartalmaz, melynek segítségével a páciens önállóan, otthon végzi a fogfehérítést.