A kivehető fogpótlás olyan fogmű, amely a szájban nagyobb helyet foglal el, mint a természetes fogak, mert beborítja a száj nyálkahártyájának egyes területeit is. Anyaga általában műanyag és fém kombinációja, részei alaplemez, műíny, műfogak és az elhorgonyzás eszközei kapcsok, csúsztatók.

Műfogsor készítésére akkor kerül sor, ha a saját megmaradt fogak száma és/vagy elhelyezkedése már nem elegendő a rögzített pótlások (hidak, koronák) elkészítéséhez. A kivehető pótlásoknak alapvetően két formáját különböztetjük meg: ha már egyáltalán nincs fog az állcsontban, akkor teljes lemezes, akrilát (teljes műanyag) pótlás készül, ha pedig van még saját fog, akkor úgynevezett részleges fémlemezes fogpótlás készül.A részleges fémlemezes fogsornak nagyon sok különböző típusa van, a pótlás elhorgonyzására alkalmazhatók például fém kapcsok, csúsztatók, teleszkópkoronák.

A jól elkészített protézis nemcsak az ételek alapos megrágásánál segít, hanem a beszédben is nélkülözhetetlen “kellék”. A műfogsor megakadályozza, hogy megereszkedjen az arc, kitölti az orca és a száj területét, visszaadva annak korábbi tónusát. A klasszikus, teljes protézisnél a nyálkahártya ventil hatása (vakuum) és az arcizmok tartják a helyén a fogpótlást. Érdemes az alsó és a felső fogsort egy időben elkészíttetni, hogy tökéletesen egyezzen a szín és a harapás. A műfogsor általában műanyagból készül.

Mennyibe kerül egy kivehető fogpótlás?

Nagyon sokan érdeklődnek telefonon keresztül, hogy mennyibe kerül rendelőnkben egy “fogsor”. Mivel a köznyelvben elterjedt fogsor elnevezés gyakorlatilag a fogpótlások széles skálájának bármely fajtáját takarhatja a három tagú hídtól kezdve a fogatlan állcsontokra készülő teljes lemezes fogpótlásokig, sajnos látatlanban a fenti kérdésre nem tudunk kielégítő választ adni. Rendelőnkben a megfelelő fogpótlás megtervezése mindig teljesen egyénre szabottan, alapos állapotfelmérés után történik. Ha több lehetséges pótlásfajta is szóba jöhet, munkatársaink azok előnyeinek és esetleges hátrányainak részletes ismertetése után, a pácienssel konzultálva választják ki a páciens számára legmegfelelőbb pótlásfajtát, utána pedig a kezelési terv mellé egyedi árajánlatot is adnak. Az árak számítása a honlapon is megtalálható árlista alapján történik.

Rendelőnkben a konzultáció és a kezelési terv elkészítése ingyenes, ezért minden érdeklődőt, akiben felmerült a fenti kérdés, szívesen várunk egy személyes konzultációra. Időpontját ide kattintva online is lefoglalhatja!