A mindennapi fog- és szájápolás nagyon összetett feladat, a megfelelő fogtisztítási technika hiányában a dentális plakk (lepedék) egy része a fogak felszínén maradhat, és ott elmeszesedve fogkő képződhet.

Az íny feletti és íny alatti fogköveket otthon nem, csak a rendelőben az erre a célra kialakított professzionális magas frekvenciás készülékkel (ultrahangos depurátor) lehet eltávolítani. A rendszeres, legalább félévenkénti fogkő eltávolítás elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük a fogínybetegségek kialakulását és megőrizzük fogaink egészségét.

A depurálás (fogkő eltávolítás) alkalmával mind a fogkövet, mind a lepedéket és egyéb lerakódásokat maradéktalanul eltávolítjuk. A műveletet ultrahangos depurátorral végezzük. Az ultrahang finoman lerobbantja a fogköveket, de nem hat a zománcra, mivel annak anyaga jóval keményebb, mint a fogkőé. Az apróbb felrakódásokat is eltávolítja, illetve a készülék finom hegyeivel a fogínytasak mélyebb területeire is el lehet jutni az íny esetleges megsértése nélkül.

A kezelés menete:
  • igény esetén érzéstelenítjük a fogínyt
  • a gép rezgések segítségével eltávolítja a nem kívánatos anyagokat a fogakról
  • az íny alatt lévő lerakódásokat kézi eszközzel távolítjuk el
  • a fogkő eltávolítását követően polírozzuk a fogakat

A fogkő eltávolítást gyakran kiegészítjük intraorális homokfúvással is, melynek segítségével a legapróbb fogkövek, elszíneződések még a legeldugottabb résekből is eltávolíthatóak.

A pácienseinket a kezelés után szájhigiéniai tanácsokkal látjuk el, valamint segítünk a professzionális szájápolás, a helyes fogmosási technika elsajátításában.